сряда, 19 август 2015 г.

Ненко Темелков: Готви се закриване на кметства в Перник

Четирите кметства – Изток, Църква, Бела вода и Калкас не са включени в заповедта на кмета Иван Иванов, съгласно изборния кодекс. Както е известно след издаването на Указа на президента на датата на изборите се издават заповеди от кметовете на общините, в които се упоменават в кои населени места ще се проведат такива.

В заповедта на сегашният градоначалник са упоменати само четирите нови кметства в общината, които според разпоредбите на закона ще проведат избори – това са Лесковец, Селищен дол, Витановци и Черна гора.


„Общинският съвет е взел изрично решение в което се казва, че кметът трябва да упомене тези четири кметства в заповедта за изборите. Това не е направено. Погазва се решение на общински съвет. Управляващите се опитват тихомълком да закрият тези кметства, така , както се искаше преди време. И това зад гърба на хората. По време на сесията на общинския съвет, която се занима с този проблем през месец юни беше постигнат консенсус за запазването на кметствата. Той обаче е на път да се провали" – каза председателят на областният съвет на БСП Ненко Темелков. „Въпреки че повече от 20 години в цитираните четири кметства  се произвеждат избори за кметове, съществува реална опасност по технически причини, по формални съображения или поради пропуск от страна на кмета на общината в Изток, Църква, Бела вода и Калкас да не бъдат произведени избори" – каза още той.

В тази връзка общинските съветници от БСП са подготвили искане което ще внесат в общинската управа. В него те настояват заповедта за изборите да се допълни и в нея да се включат всички населени места в които ще се проведат избори.

Ако това не се случи от БСП ще продължат да събират необходимите подписи за свикването на референдуми в населените места. На срещата в червената централа присъстваха председателите на инициативните комитети, които бяха категорични че имат готовност да продължат работата по подготовката на референдуми. Имаше дори твърдения, че хората ще бламират изборите и няма да гласуват, ако в тези четири кметства не се произведат избори за кметове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар