сряда, 2 септември 2015 г.

Драгичево в центъра на скандала с горивата

На прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" са предадени сигнали от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) за оказван им от преки началници натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанции.


Целта била осигуряването на чадър над определени дистрибутори и избягването на съставяне на актове за нарушения. Това съобщиха от Министерството на икономиката в отговор на въпроси на Mediapool във връзка с докладна записка на инспектори от ДАМТН от края на юли 2015 г. до главния секретар на агенцията Валентин Чиликов.

След като излязат заключенията от проверката на компетентните органи ще се вземе решение по казуса, а междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка в ДАМТН от инспектората на ръководеното от него ведомство. Той очаква и доклад от ръководството на агенцията във връзка със сигналите.

Засега става ясно, че те са поне два. От Виктория Николова и колегата й Кирил Пасков. Двамата са инспектори в отдел за контрола върху качествата на горивата в ДАМТН. В докладните си те описват идентични ситуации, при които началникът им Иво Атанасов ги контролирал по телефона къде извършват проверки, правел им забележки, че инспектират обекти на "Лукойл", понякога ги укорявал, че пишат наказателни постановления и им давал указания как да съставят протоколи за установените нередности.

Двамата цитират конкретни случаи на проверки не само на обекти на "Лукойл", но и на "Петрол" и фирмата "Вестранс".

Например при проверка в началото на юни на обект на "Вестранс" в Ихтиман било установено, че бензиностанцията няма декларации за съответствие на разпространяваните горива и при извършена горивна проверка се установило, че действително има проблем със съответствието на горивата. Атанасов, който вече знаел, че инспекторите са обекта, им се обадил да изкачат да им донесат търсените декларации. Те обаче не се подчинили и запечатали бензиноколонките и си тръгнали. Шефът им обаче ги върнал да вземат декларациите, което те сторили, но не махнали забраната за търговия с горива. При проверка на друг обект на същата фирма пък шефът им се опитал да ги убеждава да не пишат акт за смесване на старо гориво с ново несъответстващо на изискваното.

При проверка на обект на "Лукойл" същият Иво Атанасов дал на Виктория Николова точни указания по мобилния телефон какви документи да изисква от бензиностанцията, за да не й съставя акт за установяване на административно нарушение.

Експертката описва и случай на проверка на обект на "Петрол" в село Драгичево и проблеми с горивото, при който на телефона на колегата й Кирил Пасков позвънил представител на фирмата, за да разговаря с нея и да й каже, че разполага с информация за резултата от лабораторната проверка в ДАМТН от изпитване на дизел от бензиностанцията.

В двата сигнала срещу щефа на отдела по контрол върху качеството на горивата се посочва още, че Иво Атанасов не бил заинтересуван от работата на отдела, насаждал интриги и напрежение сред инспекторите. Също така им давал устни нареждания, от които после се отмятал.

Прокурорската проверка в ДАМТН идва на фона на проведената преди дни седмица ударна акция по подмяна на пломбите на бензиноколонките, след като миналата сряда премиерът Бойко Борисов нареди това заради масови по думите му измами при зареждането на горивата. Проверката обаче установи проблеми само с 87 разходомера.

Миналата седмица също така Борисов поиска доклад от министъра на икономиката Божидар Лукарски колко хора и с какви заплати работят в Държавната агенция за метрология и технически надзор, която проверява за качеството на горивата, и в Българския институт по метрология, които отговорят за пломбирането на бензиностанциите.

"Ще си направим и извод как работят", зарече се Борисов и даде знак за възможно преструктуриране на двете ведомства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар