петък, 18 септември 2015 г.

Вижте организацията на движението по пътищата за празниците

Днес, от 16 ч. до 20 ч. и на 22 септември от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа.


Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик по време на четирите почивни дни, съобщава Агнеция „Пътна инфрпаструктура".

Ограничението се въвежда за:

автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево" от АМ „Марица";
път I-1 с. Ребърково - Ботевград;
път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма" при п. в. „Дупница Север" - ГКПП „Кулата";
път I-4;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 Пловдив - Харманли;
път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга" от км 26+100 до км 62+007;
път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив - Смолян;
път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

На 22 септември, от 12 ч. до 19 ч. ще има две ленти за движение в посока Перник - София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е за участъка София - Драгичево. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин".

През следващите дни се очаква интензивен трафик по автомагистралите „Тракия", „Хемус" и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Препоръката към шофьорите е да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените организации на движението, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция".

Поради извършването на планирани ремонтни дейности е въведена временна организация на движението по четири участъка от АМ „Тракия":

- при км 9 движението се извършва двупосочно в платното в посока Пловдив;
- в участъка от км 74 до км 81 движението се извършва двупосочно в платното в посока София;
- в участъка от км 76 до км 79 движението се извършва двупосочно в платното в посока София;
- при виадукта при 67-ми км е въведено реверсивно движение през почивните дни - от 16:00 ч. в петък до 10:00 ч. в неделя движението ще бъде в две ленти в посока Бургас и една в посока София, а от 10:00 ч. в неделя до 10:00 ч. в понеделник движението ще се извършва в две ленти в посока София и една в посока Бургас.

Поради извършване на ремонт на пътното платно в посока София на виадуктите „Елешница", „Бебреш", и на двата виадукта при км 41 на АМ „Хемус" движението се осъществява двупосочно в платното в посока Варна. През почивните дни се въвежда реверсивно движение - от 10 ч. в петък до 10 ч. вторник се осигуряват две ленти в посока Варна и една лента в посока София, а от 10 ч. във вторник до 10 ч. в сряда се осигуряват две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.

На участъците в ремонт на АМ „Хемус" в областите Варна и Шумен от км 349 до км 355 и от км 362 до км 369 движението се извършва двупосочно в платното в посока София.

Алтернативни маршрути на АМ „Хемус" и АМ „Тракия"

Освен по АМ „Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София, както и път II-81 София - „Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Алтернативно направление на АМ „Тракия" е подбалканският път І-6 София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Той може да бъде използван както от шофьорите, в посока Южна България, така и от тези които пътуват към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи „Троянски", „Шипка" и „Републиката". Пътуващите към Пазарджик може да ползват път I-8 в отсечката след Ихтиман.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар