понеделник, 28 септември 2015 г.

Искат филтри в комините и екогорива в печките ни


Принуждават хората, ползващи въглища за отопление, да си слагат филтри на комините и да ползват екогориво. Това  са част от мерките, които готви Министерството на околната среда и водите за намаляване на емисиите на вредните вещества и подобряването на качеството на въздуха, съобщи министър Ивелина Василева, цитирана от БНР.


В тази посока са законовите промени, които ще бъдат разгледани на първо четене в парламента, каза още тя. Очаква се това да стане през идната седмица.

Кметовете, които не изпълняват програмите за по-чист въздух, ще бъдат санкционирани до 5000 лв., предвиждат предложените поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух.  Наред с това кметовете ще имат право  да затварят улици за движение на автомобили, както и да инициират изграждане на зелени пояси.

В 29 общини замърсяването с фини прахови частици е над нормата. В това число неизменно влиза и Перник. Основни източници на замърсяването са битовото отопление и транспортът.

Мярката на екоминистерството ще засегне голяма част от домакинствата в Перник и селата, които за по-евтино се отопляват с некачествен кюмюр. Това вреди на качеството на въздуха, но как с днешното безпаричие ще си туряме филтри на комините или пък ще се запасяваме с екогорива, се питат безработни жители с отънели портмонета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар