вторник, 22 септември 2015 г.

Поздрав от кмета на Перник към всички перничани

Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаема госпожо областен управител,
Уважаеми госпожи и господа общински съветници,
Уважаеми гости,
Скъпи перничани,

За поредна година, за пореден път заставаме пред националния флаг, за да отбележим поредната празнична дата от историческия календар на България – годишнината от обявяването на независимостта на България!

Заставаме заедно пред националния флаг, за да отбележим онзи смел акт от 1908 година, увенчал с изстрадан завършек делото на поколения национал-революционни дейци, отдали сили и живот за Родината.
Онзи смел акт, официализирал достойнството на българите като европейски народ и на България като държава – независима, равноправна на останалите европейски цивилизовани държави. Горда и самостоятелна, единна и силна, обединена от и във името на националните си интереси.

България – такава, каквато я мечтаеха нейните първостроители. Такава, каквато я имаме днес. Такава, каквато следва да я завещаем и ние на идните поколения.
Независима, силна, просперираща!

Историческата фактология, свързана с днешния ден, е известна и наглед простичка.
На 22 септември 1908 година в старата столица Велико Търново с прочувствен Манифест цар Фердинанд и българското правителство обявяват независимостта на Третата българска държава.
Изстрадала освобождението си 30 години преди този ден, разкъсана от несправедливия Берлински конгрес на Великите сили, защитила с кръв обединението на Княжество България с Източна Румелия, с този смел акт България скъсва с подчинеността и васалитета и провъзгласява правото и готовността си да води самостоятелна държавна, национална политика.

Този важен исторически акт става възможен, защото обединява в едно волята за самоопределение, интересите, делото и таланта, далновидността и отговорността на народа и неговите държавници!
Днешният 22 септември би бил обикновен ден от календара, ако не помним и зачитаме уроците от историята. Ако не тачим и следваме примера на тези наши държавници. Ако не следваме техните идеали...
Затова Ви благодаря, че сме заедно!

В ден като днешния е от особена важност да осъзнаем, да изповядваме и да демонстрираме убедеността си в принципа, най-добре формулиран в думите на Стефан Стамболов – „Съединението прави силата, силата ражда независимостта!”.
И като отбелязваме Деня на независимостта, нека да повторим днес, да повтаряме и в ежедневието си, да отстояваме постоянно – с думи и дела, записаното в Манифеста от 1908 година: “Да живее свободна и независима България!”.

Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар