петък, 2 октомври 2015 г.

Румен Евлогиев: Ще направя Църква удобно и добро място за живеене

Румен Евлогиев е на 54 години. Живее в Църква от 1969 г. Завършва основното си образование в ХVІ основно училище, а средното – в ПТГ "Юрий Гагарин" в Перник. Продължава образованието си в Колеж по телекомуникации в София. Работил е в Окръжно управление по съобщенията в Перник, като начлник служба "Селищна телефонна мрежа" и началник на отдел "Оперативно управление и контрол".
След 1990 г. започва да развива собствен бизнес в сферата на търговията. Дълги години е работил и развивал дейност в различни европейски страни. Владее писмено и говоримо немски и руски език. Женен е, с две деца.

- Какво беше голямото предизвикателство, което Ви накара да се кандидатирате за кмет на Църква? 

- Пътувал съм много из Европа. Виждах как се решават местните проблеми в Австрия. Вече зная, че когато човек има желание, когато е инициативен, намира начин да помогне на своя квартал и на съгражданите си. Много са нерешените проблеми в Църква. За съжаление в последните години местната власт не полага достатъчно грижи, за да стане кварталът ни удобно и комфортно място за живеене. Искам да променя това и съм решен да го направя! Зная, че може. И за това не са нужни големи пари. Странното е, че в Църква винаги се е водила политика като за населено място, което много прилича на кантон или гара, т.е място, покрай което се преминава. А трябва да го обособим като населено място, в което всичките административни услуги в полза на хората са на една ръка разстояние. Трябва да бъдем екип, който сам да си прави организацията, и управлението и поддържането. 

- Как ще го направите? 

- Куражлия човек съм. Не ми се случва за първи път да попадам в ситуация, която изглежда безнадеждна и изисква нетрадиционни решения. Опитът, който имам, ми показва, че винаги има начин. Не искам да давам празни обещания, че аз ще реша всички проблеми. Човек съм като всички останали и нямам свръхвъзможности. Но имам хъс, решимост и воля. Зная, че Общината е в условия на бюджетен дефицит, затова ще потърся други начини за финансиране. Ако все чакаме и се вайкаме, ако не започнем отнякъде, ако не сме последователни и не се включим всички, ако не се чустваме лично ангажирани, Църква ще си остане в състоянието, в което се намира в момента. 

- Коя е голямата Ви амбиция? 

- Голямата ми амбиция и това, което трябва да направи кметът на Църква, е да настоява и работи за изграждане на отклонение от магистралата за Кралев дол, което ще покрие южната част на Църква и Кралев дол, така че тежкотоварните камиони да не минават през квартала. Когато това стане факт, може да бъде забранено преминаването на камиони над 7,5 тона. Така хората ще може да се движат спокойно, на велосипедистите също ще им бъде по-добре. Първите стъпки в тази посока трябва да бъдат направени. Задължително! Много важно е да извоюваме монтирането на шумозаглушителна ограда покрай Църква, тъй като магистралата минава близо до квартала. За това не са нужни пари от Общината, проблемът може да се реши със средства от Агенция „Пътища”. Ще дам всичко, което зависи от мен, за да реализирам тази идея. Проблем има с канализацията - половината от квартала няма такава и домакинствата ползват септични ями. Къщите близо до реката често страдат от наводнения. Изграждането на другата част от канализацията може да се случи ако се реализира големият воден проект за 94 млн. лева от Община Перник. Водопроводът ни в голямата си част е от етернитови тръби, които са на близо половин век и се нуждаят от подмяна. За да им бъде удобно и приятно на църковци, трябва да обособим парк, в който спокойно ще могат да ходят майки с деца, възрастни, млади хора. 

Придобивка, която ще бъде от полза за всички. Нямаме велоялея, нямаме басейн, няма място, където хората да се чувстват уютно. А имаме чудесен имот при старото училище с терен от близо 5 декара, който би могло да се обособи за парк, да се засади със зеленина, да се поставят пейки. В южната част на Църква пустее място, което някога наричахме „Ябълките” – там също е подходящо да се направи малък парк. Можем да оформим и велоалея по цялата дължина на Църква. 

- Досега кметовете на населени места се оплакваха от увеличен брой на кражбите, от липса на полицейски патрули. При вас стои ли този проблем? 

- Престъпността се засилва и Църква не прави изключение. Държа в квартала да имаме постоянен районен инспектор. В момента инспекторът, който отговаря за Църква, Кладница, Кралев дол, Студена, Рударци, Драгичево е невъзможно да мине само веднъж в седмицата, камо ли да свърши друга работа Смятам да раздвижа нещата и в Църква да има клон на банка с един служител. Няма как да има населено място без банка – така на църковци няма да им се налага в съседни населени места, за да си свършат работата. Имам идея тук да има и нотариус, който да идва, да речем, два пъти в седмицата, за да могат възрастните, пък и не само те, да се консултират как да прехвърлят имоти, как да си оправят документи - това би било в услуга на хорта. Това са дребни неща, за които не се искат големи пари, но трябва да се направят. Улиците в Църква нямат указателни табели, не се знае коя къде започва, къде свършва. Нужни са и табели на всяко кръстовище, на всеки ъгъл – в момента външен човек не може да се ориентира. 

- В Църква имаше голямо обществено брожение срещу настоятелството на читалището заради затворените му врати. Каква е Вашата позиция? 

- Читалището трябва да бъде отворено от рано сутрин до късно вечер – там трябва да ври и да кипи, всички самодейни състави – танцови трупи, школи по музика, трябва да са в него. Читалището трябва да бъде като магнит за децата и младите хора. Киносалонът в момента е неизползваем, но с един приличен ремонт нещата ще тръгнат. Имам идея всяка събота тук да има куклен театър за децата, така че да обърнем потока на хората към нас – тези от центъра и Изток да идват в Църква на представление, а не обратното. Ако читалището заработи, ако се случат всички тези неща, ако спрем тежките камиони, ако си оправим водопровода и канализацията, ако поставим указателните табели, ако си имаме два парка, бих бил удовлетворен. Това съвсем не е непостижимо. 

- Болната тема на кметовете е сметосъбирането... 

- Много ми се иска хигиената на Църква да си я поемем сами. Първо, можем да икономисаме от средствата, които се дават за почистване. После, ще може да ползваме хората от чистотата и за други дейности. Големият проблем сега е, че работниците съсипват съдовете за отпадъци. Самото чистене е на принципа „като лисицата с опашката”. Кметството би могло да закупи сметосъбираща техника и с трима души да се върши чудесна работа. Това не е химера. В Брезник вече го направиха. В студения сезон можем да използваме услугите на местни фирми, така ще има отговорност, а и ще има хора, на които ще мога да разчитам за всичко. И най-накрая – кметът няма да бъде просто един статист и да отчита доброто и лошото, а ще бъде реално действащ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар